Pon | Wto | Śro | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 |
29 | 30 |
Strona główna Wydarzenie:
Wydarzenie:
"Zbiór dla kuchmistrza. Spotkanie z Jarosławem Dumanowskim"
zostało przeniesione do archiwum!..
Zbiór dla kuchmistrza. Spotkanie z Jarosławem Dumanowskim
inne
Wtorek, 16 listopada 2021, g.18:00
Miejska Biblioteka Publiczna w Szczecinie - filia nr 7 - pl. Matki Teresy z Kalkuty, Szczecin, zachodniopomorskie, Polska
Cena biletu: ---
W filii nr 7 odbędzie się interesujące spotkanie, szczególnie dla miłośników dobrej kuchni i wiedzy o kulinariach. Gościem będzie prof. Jarosław Dumanowski, a rozmowę z nim poprowadzi Gieno Mientkiewicz.
Na spotkanie obowiązują bezpłatne wejściówki.
W klimat dawnych kulinariów gość spotkania wprowadzi uczestników, opowiadając o wydanym świeżo „Zbiorze dla kuchmistrza tak potraw jako ciast robienia wypisany roku 1757 dnia 24 lipca”. Znalazło się w nim ponad tysiąc przepisów kulinarnych, zbieranych przez kilka pokoleń, koronujących kulturę stołu i wiedzy kuchmistrzowskiej.
Jarosław Dumanowski – profesor Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, historyk czasów nowożytnych, specjalizuje się w historii kultury, kontaktach polsko-francuskich oraz w kulturowej historii kuchni i jedzenia. We współpracy z Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie wydaje najstarsze polskie książki kucharskie (seria Monumenta Poloniae Culinaria – Polskie Zabytki Kulinarne).
Gieno Mientkiewicz – członek Stowarzyszenia Polska Inicjatywa Kulinarna, kucharz z wykształcenia, smakosz z wyboru. Serowy ekspert. Stworzył też kultowe Noce Śledziożerców.
Na spotkanie obowiązują bezpłatne wejściówki.
W klimat dawnych kulinariów gość spotkania wprowadzi uczestników, opowiadając o wydanym świeżo „Zbiorze dla kuchmistrza tak potraw jako ciast robienia wypisany roku 1757 dnia 24 lipca”. Znalazło się w nim ponad tysiąc przepisów kulinarnych, zbieranych przez kilka pokoleń, koronujących kulturę stołu i wiedzy kuchmistrzowskiej.
Jarosław Dumanowski – profesor Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, historyk czasów nowożytnych, specjalizuje się w historii kultury, kontaktach polsko-francuskich oraz w kulturowej historii kuchni i jedzenia. We współpracy z Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie wydaje najstarsze polskie książki kucharskie (seria Monumenta Poloniae Culinaria – Polskie Zabytki Kulinarne).
Gieno Mientkiewicz – członek Stowarzyszenia Polska Inicjatywa Kulinarna, kucharz z wykształcenia, smakosz z wyboru. Serowy ekspert. Stworzył też kultowe Noce Śledziożerców.
Link do wydarzenia: https://app.evenea.pl/event/jaroslaw-dumanowski/
Strona główna Wydarzenie:
Wydarzenie:
"Zbiór dla kuchmistrza. Spotkanie z Jarosławem Dumanowskim"
zostało przeniesione do archiwum!..
Strona główna Wydarzenie:
Wydarzenie:
"Zbiór dla kuchmistrza. Spotkanie z Jarosławem Dumanowskim"
zostało przeniesione do archiwum!..
Zbiór dla kuchmistrza. Spotkanie z Jarosławem Dumanowskim
inne
Wtorek, 16 listopada 2021, g.18:00
Miejska Biblioteka Publiczna w Szczecinie - filia nr 7 - pl. Matki Teresy z Kalkuty, Szczecin, zachodniopomorskie, Polska
Cena biletu: ---
W filii nr 7 odbędzie się interesujące spotkanie, szczególnie dla miłośników dobrej kuchni i wiedzy o kulinariach. Gościem będzie prof. Jarosław Dumanowski, a rozmowę z nim poprowadzi Gieno Mientkiewicz.
Na spotkanie obowiązują bezpłatne wejściówki.
W klimat dawnych kulinariów gość spotkania wprowadzi uczestników, opowiadając o wydanym świeżo „Zbiorze dla kuchmistrza tak potraw jako ciast robienia wypisany roku 1757 dnia 24 lipca”. Znalazło się w nim ponad tysiąc przepisów kulinarnych, zbieranych przez kilka pokoleń, koronujących kulturę stołu i wiedzy kuchmistrzowskiej.
Jarosław Dumanowski – profesor Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, historyk czasów nowożytnych, specjalizuje się w historii kultury, kontaktach polsko-francuskich oraz w kulturowej historii kuchni i jedzenia. We współpracy z Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie wydaje najstarsze polskie książki kucharskie (seria Monumenta Poloniae Culinaria – Polskie Zabytki Kulinarne).
Gieno Mientkiewicz – członek Stowarzyszenia Polska Inicjatywa Kulinarna, kucharz z wykształcenia, smakosz z wyboru. Serowy ekspert. Stworzył też kultowe Noce Śledziożerców.
Na spotkanie obowiązują bezpłatne wejściówki.
W klimat dawnych kulinariów gość spotkania wprowadzi uczestników, opowiadając o wydanym świeżo „Zbiorze dla kuchmistrza tak potraw jako ciast robienia wypisany roku 1757 dnia 24 lipca”. Znalazło się w nim ponad tysiąc przepisów kulinarnych, zbieranych przez kilka pokoleń, koronujących kulturę stołu i wiedzy kuchmistrzowskiej.
Jarosław Dumanowski – profesor Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, historyk czasów nowożytnych, specjalizuje się w historii kultury, kontaktach polsko-francuskich oraz w kulturowej historii kuchni i jedzenia. We współpracy z Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie wydaje najstarsze polskie książki kucharskie (seria Monumenta Poloniae Culinaria – Polskie Zabytki Kulinarne).
Gieno Mientkiewicz – członek Stowarzyszenia Polska Inicjatywa Kulinarna, kucharz z wykształcenia, smakosz z wyboru. Serowy ekspert. Stworzył też kultowe Noce Śledziożerców.
Link do wydarzenia: https://app.evenea.pl/event/jaroslaw-dumanowski/
Strona główna Wydarzenie: